Vraag naar nieuwe woningen blijft onverminderd groot

De prijzen van woningen in veel Europese landen blijven stijgen. Of je nu op zoek bent naar een koophuis of huurwoning, de kans is groot dat je schrikt van de vraagprijs of de maandelijkse huur. Dat de prijzen zo hoog zijn komt, omdat er minder woningen worden gebouwd dan waar behoefte aan is. Een oudere die wil verhuizen uit een eengezinswoning naar een levensloop woning kan deze laatste vaak niet vinden. Jonge stellen of singles die graag het ouderlijk huis willen verlaten kunnen nergens betaalbare woonruimte vinden. Er moet dus meer gebouwd worden. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Bouwen met minder CO2 uitstoot

Aannemers moeten werken met minder CO2-uitstoot. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Machines die op een bouwplaats worden gebruikt stoten nu eenmaal CO2 uit. Vaak gaat het om machines die een dieselmotor hebben die continu draait. Een kraan is de hele dag in gebruik en adsorptiedrogers draaien vaak dagen achter elkaar om de bouwgrond geschikt te maken om er te kunnen werken. Gelukkig komen er wel steeds meer duurzame machines. De eerste elektrische bouwkranen worden al her en der gesignaleerd en ook compressoren en die adsorptiedrogers worden steeds vaker uitgerust met een elektromotor. Een aannemer moet hiervoor wel forse investeringen doen. Daardoor is de aanneemsom vaak hoger als er duurzaam wordt gewerkt. Maar vooral de overheid geeft hier vaak de voorkeur aan, omdat zij een voorbeeldfunctie hebben.

Duurzame bouwmaterialen

Niet alleen de elektrische machines van KAESER Kompressoren leveren een bijdrage aan duurzaam bouwen. Dat geldt ook steeds vaker voor de materialen die worden gebruikt. Er wordt steeds meer gerecycled in de bouw. Bij de sloop van panden wordt niet meer rücksichtslos de sloopkogel gebruikt, maar worden materialen zorgvuldig gestript zodat ze kunnen worden hergebruikt. Metaal wordt omgesmolten, hout en beton worden opnieuw gebruikt. Maar er wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van cement dat minder CO2 uitstoot bij de productie. Het gevolg is wel dat huizen steeds duurder worden en daardoor voor een steeds kleinere groep nog betaalbaar zijn. Dit is een zorgelijke ontwikkeling waar ook de overheid zich regelmatig het hoofd over breekt.

Bouwen naar behoefte

Projectontwikkelaars moeten volgens de overheid beter luisteren naar de vraag op de huizenmarkt. Vaak worden er projecten gepland voor bijvoorbeeld luxe vrijstaande woningen, terwijl er juist vraag is naar appartementen of eenvoudige woningen voor jonge gezinnen. Het gevolg is dat de luxe woningen, met een fors prijskaartje, niet of lastig verkocht worden waardoor het project vertraging oploopt of zelfs wordt geannuleerd omdat er te weinig animo is voor de aangeboden woningen. Vaak wordt de locatie dan opnieuw ontwikkeld voor een ander bouwproject, maar dit levert dan wel jaren vertraging op. En dat is zonde, want al die jaren blijven woningzoekenden op de wachtlijst staan of naarstig op zoek naar een koopwoning die makelaars ze helaas niet kunnen aanbieden.

Foto van Jilian
Jilian

Ik schrijf diverse onderwerpen, van technologie en wetenschap tot cultuur en lifestyle. Mijn nieuwsgierigheid drijft me om steeds nieuwe kennis op te doen en deze op een toegankelijke en boeiende manier met mijn lezers te delen. Of ik nu schrijf over actuele trends of diepgaande analyses van maatschappelijke vraagstukken, ik streef er altijd naar om mijn publiek te informeren en te inspireren. Voor mij is schrijven een manier om verbinding te maken, verhalen te vertellen die raken, en de wereld om ons heen te verkennen door middel van woorden en ideeën.

Deel dit artikel